Shrimp tank setup and cycle

Kokoonpano


Tärkeimpiä asioita sukarapuakvaarion kokoonpanossa on valita oikea pohjamateriaali. Sukarapujen kanssa valinta voidaan jakaa kahteen eri ryhmään. Hiekat jotka eivät vaikuta vesiarvoihin ja aquasoilit jotka pehmentävät vettä ja puskuroivat veden PH arvon.


Neocaridina sukaravuille on turvallista valita hiekkapohja. Ne menestyvät myös aquasoilin kanssa, mutta se ei ole niille otollisin ympäristö.


Caridina ravuille on lähes poikkeuksetta käytettävä aquasoil pohjaa. Aquasoil tuotteita löytyy useilta eri valmistajilta käytettäväksi kasvi- ja sukarapuakvaarioissa. Tuotteissa on eroja ja ajan kanssa löydät oman suosikkisi. Periaatteessa kaikki näistä tuotteista käy hyvin sukarapuakvaarion pohjamateriaaliksi, mutta on hyvä muistaa että osa kasveille tarkoitetuista pohjamateriaaleista on ravinteikkaampia joista liukenee enemmän ja pidempään ammoniakkia veteen.


Pohjamateriaalin lisäksi akvaarioon on hyvä lisätä kasveja ja piiloja. Jos lisäät kiviä niin varmista että ne eivät vaikuta vesiarvoihin.


Suosin kelluvia kasveja sekä kasveja jotka voidaan kiinnittää puuhun tai kiviin. Kasveja on mahdollista lisätä myös luonnolliseen saviruukkuun joka on täytetty aquasoililla. Kun akvaarion kokoonpano on valmis ja se on täytetty vedellä pitäisi se sen jälkeen rauhoittaa kaikelta muokkaukselta kypsytyksen aikana ja erityisesti sen jälkeen.


Kypsytys


Uuden akvaarion kypsytys kannattaa tehdä huolella. Kypsytys vaatii kärsivällisyyttä varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen akvaario ja asukkaat haluaisi saada sinne mahdollisimman pian. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan kun näet että sukaravut viihtyvät akvaariossa ja niille löytyy sieltä riittävästi kypsytyksen aikana muodostunutta syötävää.


Kypsytän akvaarioita viidestä kahdeksaan viikkoa. Akvaarion käynnistämisessä voidaan käyttää erilaisia bakteerivalmisteita, mutta se ei ole aquasoil pohjan kanssa välttämätöntä. Sukarapuakvaarion kypsytyksen tavoitteena on typpikierron lisäksi saavuttaa akvaarioon mahdollisimman paljon mikrobikasvustoa ja biofilmiä. Biofilmi tarjoaa sukaravuille luonnollista ravintoa joka on tärkeää erityisesti poikasten selviytymiselle.


Kypsytyksen loppuvaiheessa lisään akvaarioihin kotiloita. Kotilot tuottavat paljon jätettä joka osaltaan vahvistaa ja varmistaa akvaarion typpikiertoa. Kotilot ovat monintavoin hyödyllisiä ja auttavat ylläpitämään akvaarion biologista tasapainoa. Kotilot syövät kaiken ylimääräisen ruuan, kuolevan kasvuston sekä sukarapujen jätökset. Suurin osa kotiloista ei syö terveitä kasveja, ainoastaan kuolevat ja heikot kasvinosat joten sitä ei tarvitse murehtia. Kun kotilot ovat olleet akvaariossa viikosta kahteen lisään lopulta sukaravut. Kypsässä akvaariossa on yleensä niin paljon luonnollista ravintoa että sukarapuja ei välttämättä tarvitse ruokkia ensimmäisen viikon aikana.