Sukarapujen kotiuttaminen

Sukarapujen siirto uuteen kotiin kannattaa tehdä huolellisesti.

Alkuun pari ehtoa onnistuneelle kotiuttamiselle:

Varmista että rapujen uusi akvaario on kypsä.

Varaa kotiuttamiselle riittävästi aikaa.


Siirto uuteen akvaarioon voi olla pienille ravuille hyvin

stressaavaa, joten mitä huolellisemmin se tehdään, sitä paremmat edellytykset on onnistuneelle alulle.

Kotiuttamisessa ravut totutetaan hitaasti uuden akvaarion lämpötilaan ja vesiarvoihin. Liian nopea muutos voi aiheuttaa ravuille shokin joka lyhentää niiden elinikää, aiheuttaa ongelmia kuorenvaihdossa, syömättömyyttä ja mahdollisia menetyksiä. Totuttamisessa käytetään ns. tippamenetelmää (drip acclimation). Ravut kirjaimellisesti totutetaan uuteen veteen tippa kerraallaan.

Drip acclimation, sukarapujen kotiuttaminen Jokkes Shrimp

Kun olet saanut sukaravut kotiin niin ensimmäinen vaihe on antaa lämpötilan tasoittua samaan huoneen lämpöön missä akvaario on.


Kun lämpötila on tasoittunut voidaan aloittaa kotiutus tiputus menetelmällä.


Seuraavaa vaihetta varten tarvitaan sanko, 4mm ilmaletkua, ilmaruuvi ja haavi. Kaupan puolelta löytyy valmis kotiuttamissetti jos kotoa ei löydy tarvikkeita sen tekemiseen.


Jos ravut ovat vielä pussissa niin siirrä ravut ja vesi ensin sankoon. Sanko enintään 1/4 täyteen jotta sinne saadaan tiputettua mahdollisimman paljon akvaariovettä. Jos akvaario on pieni niin suhteuta vesiastia sen mukaisesti.


Laita ilmaletkun toinen pää akvaarioon ja toinen pää vesisankoon. Ime letkun päästä jotta saat aikaan lappoamisen ja säädä ilmaruuvin avulla veden virtaus noin 2-3 tippaan sekunnissa.


Jos ilmaruuvia ei löydy voit tehdä esimerkiksi solmun letkuun jota kiristät sen verran että vedenvirtaus on sopiva.


Tavoite on saada sangon vesiarvot samanlaiseksi kuin akvaariossa ennen rapujen siirtämistä.


Vesiarvojen seuraamista helpottaa TDS / EC mittarin omistaminen, mutta jos et omista mittaria niin odota niin kauan että sangossa on suurin osa akvaarion vettä.


Seuraavaksi odotetaan…

Uusien rapujen kotiuttamiseen voi mennä tarvittaessa useampi tunti. Odotetaan kunnes akvaarion ja sangon vesien TDS / EC lukemat ovat samat.


Ja sitten viimeisenä vaiheena siirretään ravut akvaarioon nauttimaan uudesta kodistaan.