Sukarapujen ruokailu

Sukaravut syövät jatkuvasti koska ne eivät kykene varastoimaan ruokaa elimistöönsä. Niiden vatsa on hyvin pieni ja suolisto on suora.


Sukarapujen ravinto perustuu kahdentyyppiseen ruokaan. Perusruoka sekä akvaariossa jatkuvasti saatavissa oleva pitkäaikainen ruoka jota kutsutaan laiduntamisruoaksi (grazing food).


Perusruoka


Sukaravuille löytyy markkinoilta iso valikoima erilaisia ruokia. Kannattaa valita laadukas ruoka joka yleensä sisältää kaikki sukarapujen tarvitsemat makro- ja mikroravinteet. Sukaravut tarvitset myös riittävästi proteiinia, mutta sitäkään ei tule antaa liikaa. Kannattaa suosia ruokia joissa proteiinit saadaan kasviksista.


Käytän säännöllisesti muutamaa pääruokaa joita vaihtelen. Jauhemaisia ruokia käytän lisänä akvaarioissa joissa on poikasia.


Ruokin sukarapuja kerran tai kahdesti päivässä riippuen sukarapujen määrästä ja siitä kuinka hyvin päivän ensimmäinen ruoka on maistunut. Sukaravut tulevat toimeen myös vähäisemmällä ruokinnalla, mutta se voi johtaa siihen että naaraat eivät ole valmiita parittelemaan jos kokevat että ruokaa ei ole riittävästi ja säännöllisesti saatavissa.


Ruokaa tulisi annostella sen verran mitä ravut syövät muutamassa tunnissa koska ylimääräinen ruoka voi nopeasti pilata akvaarion veden. Kotilot ovat myös hyvä vaihtoehto siivoamaan sukaravuilta syömättä jääneet ruoantähteet.


Jos ruokaa on jäänyt syömättä annostelen seuraavalla kerralla pienemmän annoksen. Ajan kanssa oppii annostelemaan sopivan annoksen ja siivoaminen jää vähemmälle.


Kannattaa kokeilla erilaisia ruokia. Rapujen reaktio kertoo mikä ruoka on niiden mieleen.


Sukaravuille maistuu hyvin myös kasvikset, esimerkiksi kurkku, pinaatti tai herneet.


Kasviksien rakenne tulee ensin pehmentää kuumalla vedellä tai mikrossa. Kun kasviksen rakenne on pehmennetty uppoaa kasvi helposti akvaarion pohjalle.


Pitkäaikainen, jatkuva ruoanlähde (grazing food)


Koska sukaravut syövät jatkuvasti on akvaarion pitkäaikainen ruoanlähde yhtä tärkeä kuin säännöllisesti annettava perusruoka.


Hyvin kypsytetystä akvaariosta löytyy yleensä tarpeeksi mikro-organismeja, levää ja biofilmiä jota sukaravut popsivat. Markkinoilta löytyy myös tuotteita jotka lisäävät biofilmin kasvua.


Yleensä mitä enemmän akvaariossa on pinta-alaa; kivistä, kasveista ja puista niin sitä paremmin biofilmiä on sukaravuille saatavissa.


Erilaiset luonnontuotteet kuten kuivatut lehdet ja siemenkodat, sammaleet, lepän kävyt ja lubao ovat suosittuja jatkuvia ruoanlähteitä.


Kasveista sammal kerää erityisen paljon mikro-organismeja ja tarjoaa samalla suojaa poikasille ja kuorensa vaihtaneille ravuille.


Lubao on erityisen suosittu sukarapujen alkulähteellä Taiwanissa ja sen lähialueilla. Se tuottaa tasaisesti biofilmiä ja sen kimpussa ovat hyvin usein akvaarion pienimmät poikaset sekä kantavat naarasravut.

Ruoan vaikutus sukarapujen lisääntymiseen


Sukarapujen lisääntymiseen vaikuttaa moni asia, mutta yksistään ruoka tai se puute voi olla vaikuttava tekijä.


Parittelua ei tapahdu jos sukaravut kokevat että akvaariossa ei ole saatavissa tarpeeksi ruokaa tulevalle sukupolvelle.


On siis hyvin tärkeää että sukaravuille on säännöllisesti ravintoa tarjolla. Samalla on kuitenkin muistettava olla ruokkimatta liikaa jotta vesi pysyy hyvänä.

Laadukkaan ruoan ja hyvin kypsytetyn akvaarion avulla on hyvät edellytykset onnistua.